h

Druk bezochte avond Brestheater

3 juni 2023

Druk bezochte avond Brestheater

Op 2 juni organiseerde de SP Voorne aan Zee in het Brestheater in Brielle een openbare actiebijeenkomst over de problemen met de bereikbaarheid van Voorne-Putten met Tweede Kamerlid Renske Leijten en Statenlid Frank Johan Hoogendam.

Foto: SP
Volle zaal!

Foto: SP

Renske in gesprek met de zaal

Steen des aanstoots was de mislukte privatisering van de veerpont Rozenburg - Maassluis. De eerste uitbater kon het traject niet rondbreien, waarna een andere firma het onderhands gegund kreeg. Nu is er alleen nog een fiets- en voetveer, en een bus als de pont niet vaart.

Het werd gaande de vanavond duidelijk dat de teloorgang van de veerverbinding niet losstaat van 30 jaar niet nadenken over de rol van het OV. In de woorden van Renske Leijten: de visie op vervoer is volledig geïndividualiseerd: ieder zijn eigen verantwoordelijkheid. Als gevolg daarvan word je de auto in gejaagd. Behalve een paar dichtbevolkte gebieden worden aantrekkelijke buslijnen wegbezuinigd onder het argument ‘ze rijden leeg’ en vervangen door belbussen. Het fijnmazig vervoer is weg. Dit leidt tot extra filedruk met economische schade voor bedrijven door verslechterde bereikbaarheid voor leveranciers en werknemers.

Namens de Provinciale Statenfractie van de SP nam Frank Johan Hoogendam het woord en beantwoordde vragen uit de zaal.

Foto: SP
Frank Johan beantwoordt vragen

De conclusie was dat deze avond een eerste stap is de slechte bereikbaarheid van Voorne-Putten in de provincie onder de aandacht te brengen. In overleg met de zaal werden vijf punten geformuleerd:

  1. herstel van een volwaardig veer Maassluis-Rozenburg,
  2. geen tolheffing voor de Blankenburgtunnel,
  3. essentiële bruggen in het gebied niet tegelijk open,
  4. een busbaan naar Hellevoetsluis,
  5. de metro vanaf Spijkenisse doortrekken naar de Maasvlakte.

Deze eisen worden ingediend op een bijeenkomst in provinciehuis op 21 juni.

Wordt vervolgd!


Opmerking: in het originele artikel van 3 juni stond als eis 3 bruggen niet open tijdens de spits. Dit was onjuist en is nu aangepast.

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier