h

Is Tegenprestatie naar Vermogen zinvol?

19 januari 2017

Is Tegenprestatie naar Vermogen zinvol?

Er is door de gemeenteambtenaren gekeken naar de resultaten van de Tegenprestatie naar Vermogen. Als mensen een uitkering van de Gemeente krijgen, verwachten we een tegenprestatie. Mensen zullen wat terug moeten doen in de vorm van vrijwilligerswerk.

De SP is niet tegen vrijwilligerswerk maar over deze vorm erg sceptisch omdat sprake kan zijn van het verdringen van écht (betaald) werk. En dat moet worden voorkomen. Neem iemand die als tegenprestatie vrijwillig een buurthuis van de gemeente opschildert. De gemeente is blij omdat zij geen geld heeft en nu toch kosteloos wordt geholpen en degene die uitkering krijgt is blij omdat hij dan lekker zinvol bezig  is. Normaal doet een schilder dat en krijgt deze loon betaald. Nu spreken we van Tegenprestatie naar Vermogen. Dat vind de SP verdringing van werk en dat mag in onze ogen niet gebeuren. Dat kan ook als men vrijwillig mensen vervoert met een auto. Daar zijn normaal gesproken taxibedrijven voor. Taxichauffeurs ontvangen een loon waarmee kosten voor levensonderhoud betaald moeten worden. De een krijgt dan dus werk ten koste van de ander. Dat moeten we voorkomen. Maar er is meer.

Sommige mensen verrichten al jaren vrijwilligerswerk met een uitkering en worden om dat werk zeer gewaardeerd. Moet je hen onder druk zetten nog meer te doen als tegenprestatie? Of moet je hen prijzen om wat zij wél doen en verder met rust laten? Hoeveel geld kost het organiseren? Wat levert het op? Zowel financieel als sociaal. Vragen die wij belangrijk vinden. SP Nissewaard is daarom erg benieuwd naar het effect van de Tegenprestatie in onze gemeente. Het uitvoeringsbesluit van het College riep bij ons de nodige vragen op. Wij zijn erg benieuwd naar de antwoorden.

Mocht u ervaring hiermee hebben en die willen delen? Positief of negatief? Meld het ons. Wij zijn erg benieuwd naar uw reactie.

Reactie toevoegen

U bent hier