h

Minister laat jonge inwoonster van Nissewaard in de kou staan.

20 mei 2016

Minister laat jonge inwoonster van Nissewaard in de kou staan.

Foto: SP

Beau is een jonge moeder van 20  lentes met een kind van 9 maanden.
Zo op het oog een leuke en onbezorgde vrouw maar Beau heeft een groot probleem. Zij heeft ADHD en daarnaast Borderline, een persoonlijkheidsstoornis. Al vanaf haar 14e is zij bekend met deze ziekte en langdurig onder begeleiding van hulpverleners. De laatste jaren is gezocht naar medicijnen om het leven van Beau minder moeilijk te maken en ook om de overlast voor haar omgeving beperkt te houden. Als Beau geen medicatie heeft wordt zij hyperactief, impusief en agressief. Dan krijgt ze gemakkelijk ruzie met iedereen uit haar omgeving en maakt zij keuze’ s die zij achteraf betreurt. Verantwoord omgaan met geld is hierdoor bijvoorbeeld een probleem. Maar ook het nakomen van afspraken gaat Beau niet goed af omdat zij geheugen- en concentratieproblemen ervaart.

Enige tijd geleden kreeg Beau medicatie voorgeschreven die eindelijk werkte nadat was gebleken dat andere medicijnen geen invloed hadden. Hierdoor werden de problemen fors verminderd en voelde Beau zich beter op haar gemak. Ook haar omgeving, moeder en broertje, werden hierdoor minder zwaar belast.
Sinds kort is er echter een groot probleem ontstaan. Voor het middel Dexamfetamine moet fors betaald worden terwijl voorheen geen bijdrage verschuldigd was. De 28 pillen die Beau nu wekelijks slikt kosten haar volgens de apotheek nu € 138,40 per maand en dat kan zij niet betalen. De verzekeraar betaalt geen vergoeding voor deze medicatie. De moeder van Beau heeft geen inkomen om bij te springen

Beau heeft de apotheek laten weten geen medicijnen meer op te halen. Het gevolg is dat haar gedrag verandert en de oude gedragingen weer terugkomen. Beau vindt dat verschrikkelijk omdat zij ook haar familie en vrienden hiermee belast. Zij wil graag een fijne toekomst met een baan, een huisje en de rust om haar kind een goede opvoeding te geven. Door de problemen met de medicatie wordt deze toekomst nagenoeg onmogelijk. Zij heeft het idee dat haar begeleiders bij Psyq geen oplossing weten, een werktraject hierdoor niet van de grond komt en dat sparen om een huisje in te richten geen haalbaar doel meer is.

De SP heeft veel verhalen ontvangen zoals die van Beau. Wat is er aan de hand:

Foto: SP
De firma Eurocept heeft het veelgebruikte middel Dexamfetamine geregistreerd onder de merknaam Amfexa® en daarbij de prijs flink verhoogd naar
€ 27,18 per 30 stuks. Gebruikers worden gedwongen veel te betalen omdat de apotheekbereiding van Dexamfetamine niet meer mag worden doorgeleverd en verzekeraars Amfexa vrijwel niet vergoeden.
Na maatschappelijke druk heeft Eurocept de prijs van Amfexa met een bijna symbolische € 3,90 verlaagd. De bijbetaling van € 24,= is echter nog zo hoog dat dexamfetamine sinds 1 mei voor velen een onbereikbaar medicijn is geworden.

De samenleving draagt  de lasten van deze beslissing omdat gebruikers zonder deze medicijnen niet normaal kunnen functioneren. Stoppen of overstappen naar andere medicatie leidt onder andere tot een stijging in huisarts- en specialistenbezoek, ziekmeldingen en afname arbeidsproductiviteit, ongelukken, echtscheidingen en problemen binnen gezinnen.

Om de effecten van de opstelling van de de fabrikant ongedaan te maken heeft de SP een motie ingediend in de 2e Kamer. Deze motie is aanvaard maar minister Schippers wil de motie niet uitvoeren.

Een aantal maatschappelijke organisaties is nu in beweging gekomen door het opstellen van een petitie met als doel de minister te overtuigen van haar ongelijk.
De petitie is bereikbaar via : http://www.dexamfetamine.nl/

De SP roept Inwoners van Nissewaard op deze petitie zo spoedig mogelijk te onderteken. Op 1 juni worden de handtekeningen aangeboden aan de minister. 

Reactie toevoegen

U bent hier