h

SP is voor méér sociale huurwoningen

18 februari 2016

SP is voor méér sociale huurwoningen

Op vrijdag 12 februari stond op de Voorne Putten editie van het Algemeen Dagblad te lezen: “Nissewaard is komst armoedzaaiers beu”. Daarbij wordt gedoeld op een aantal mensen met een uitkering of zeer laag inkomen die aangewezen zijn op ondersteuning door de Gemeente Nissewaard. Daarbij wordt aangegeven dat het om “sociaal zwakkeren” gaat en dat die voor problemen in de buurten zorgen. Gemeenten in de regio willen deze mensen kwijt en verwijzen ze kennelijk naar Nissewaard omdat je daar snel een goedkope woning zou kunnen krijgen. 

Daar wil de Wethouder de rem op zetten. Daar is de SP het gedeeltelijk mee eens. Nissewaard kan niet alle burgers uit de regio opnemen die met een laag inkomen ondersteuning nodig hebben. Maar dat moet regionaal geregeld worden of desnoods via een besluit in politiek Den Haag. Wij vinden dat alle Nissewaarders recht hebben op een betaalbare woning. Een wachttijd van een jaar vinden wij acceptabel, noodgevallen uitgezonderd. Om aan die vraag te kunnen voldoen moet je sociale  huurwoningen hebben. Nissewaard heeft er veel maar die worden grotendeels bewoond door mensen die daar, volgens de regering, niet thuis horen omdat het inkomen te hoog is. Maar die mensen gaan niet weg. Dat is begrijpelijk. Je gaat je eigen buurtje niet uit als je er naar je zin woont. Daarnaast ga je meer betalen en hou je maandelijks minder over. Je zou dus wel gek zijn als je ging verhuizen. Dat verschijnsel noemen we scheefwoners. Minister Blok had gedacht daar een einde aan te maken, maar dat lukt niet. Het is niet alleen een gegeven dat die mensen niet weggaan maar ook dat er behoorlijke vraag is naar betaalbare woningen. Waarom? Veel mensen zijn in de afgelopen jaren hun baan kwijt geraakt. Aan het einde van de WW komt de Bijstand en dan wil je graag goedkoper gaan wonen. Jongeren kunnen vaak geen hypotheek krijgen omdat zij een flexibel of onzeker inkomen hebben. Voor een sociale huurwoning is een wachttijd van 2,5 tot 3 jaar. Ouderen die goedkoper willen gaan wonen omdat hun pensioen slinkt, moeten ook lang wachten en zitten vaak met een te duur huis. Daarbij zal een aantal vluchtelingen ook een beroep gaan doen op een betaalbare woning. Allemaal redenen om nu te zeggen dat er bijgebouwd moet gaan worden. Het College wil dat niet. Men wil de “balans” in de stad niet verstoren door mensen met een laag inkomen aan te trekken.

Nu echter moeten jongeren buiten Nissewaard een woning gaan zoeken. Het College wilde de jongeren toch binden aan Nissewaard?
Als de Woonvisie wordt aangenomen is dat een vrijbrief om sociale woningen te slopen en zeker niet om bij te bouwen. Ook kunnen sociale huurwoningen verkocht worden terwijl de voorraad niet door bij bouwen wordt aangevuld.
En tot slot: door voortdurende stijgingen van huren komen ook de goedkoopste woningen vanzelf in de “vrije sector”. Dat betekent een einde aan de huurtoeslag en dus toenemende armoede.
Alles bij elkaar volgens SP Nissewaard een onzalige visie. Daarom hebben wij als enige partij in de commissie Leefomgeving laten weten tegen deze visie te zijn. Daarom zullen wij komende zaterdagen 20 en 27 februari op de markt in Spijkenisse staan om mensen te mobiliseren en hun ongenoegen hierover te laten uiten.

Reactie toevoegen

U bent hier