h

SP teleurgesteld in College

5 november 2014

SP teleurgesteld in College

Terwijl het College terugblikt op 4 mooie jaren waarin veel is gerealiseerd, is de SP teleurgesteld over de besluiten rond de Participatiewet, de WMO en de Zorg.

Met de veranderingen krijgt de Gemeente weinig mogelijkheden om zelf regels te maken die de bezuinigingen voor de burgers wat dragelijker maken. Dat wordt de Zachte Landing genoemd.  Het College wenst daar niet of nauwelijks gebruik van te maken.Zo komt er voor bijstandsgerechtigden geen enkele regeling om in noodgevallen bij te springen, moeten mensen die op de WMO zijn aangewezen een eigen bijdrage betalen. En worden  bijstandsgerechtigden nog harder gekort als zij niet mee werken. En dat, terwijl steeds meer burgers zich ook nog eens  ernstig zorgen maken over de ondersteuning die zij komend jaar zullen ontvangen. Ondertussen groeit de Algemene Reserve van Spijkenisse in enkele maanden van 6 miljoen naar 24 miljoen. Volgens wethouder de Vos is Spijkenissse financieel een gezonde gemeente. Het kabinet sprak steeds van een zachte landing als zij sprak over de wijzigingen. De SP mist echter verzachtende maatregelen in het door de Raad aangenomen beleid, waardoor voor veel burgers komend jaar een doodssmak te verwachten valt. En helemaal geen zachte landing.
De SP vindt dat onverteerbaar. Veel wordt van de burgers gevraagd maar zij krijgen het gevoel daar niets voor terug te zien. Terecht merken burgers op dat zij slachtoffer zijn van falend overheidsbeleid. Zorgverzekeraars maken flinke winsten, de belastingdienst laat 30 miljard liggen door niet te incasseren en de werkloosheid wil maar niet omlaag. Sterker nog, veel mensen raken deze tijd nog hun baan kwijt. De burgers mogen voor het beleid bloeden. Natuurlijk vroeg de crisis offers. Maar wij vinden het niet rechtvaardig die vooral bij de kwestbaren in de samenleving te halen.

Reactie toevoegen

U bent hier