h

Een betrouwbare overheid….?

17 juli 2013

Een betrouwbare overheid….?

De SP vindt een betrouwbare overheid heel belangrijk. Burgers moeten er op kunnen vertrouwen dat afspraken die met de overheid worden gemaakt, worden nagekomen. De overheid heeft een voorbeeldfunctie. Veel burgers zijn hun vertrouwen in overheid en politiek kwijt geraakt. Hoe dat kan gebeuren zagen wij bij de raadsvergadering van 10 juli 2013. De Gemeente besloot in 2007 over te gaan tot de bouw van een prachtwijk: Heer en Meester. Grote kavels met grote huizen die miljonairs naar Spijkenisse moesten lokken. En er waren een paar kapitaalkrachtige mensen die hun droom zagen uitkomen. Een mooi huis in een zeer ruim opgezette wijk. Zij waren bereid hier veel geld voor neer te leggen. Bouw je droom! stond in de folder.

Het is inmiddels 2013 en waar de prachtwijk had moeten staan, staat slechts een zestal huizen. De Gemeente heeft zich met dit plan flink de problemen op de hals gehaald. De grond die voor het plan is aangekocht kost ons iedere dag geld. Zolang de grond niet is verkocht, moeten wij als Gemeente en dus ook u als burger daar rente voor betalen. Dan kan je twee dingen doen: betalen en hopen dat de lege kavels verkocht worden of Plan B uit de kast halen. En Plan B is een ander plan dan Heer en Meester. Kleinere kavels met goedkopere huizen. Het grondprobleem is dan opgelost omdat de grond wordt verkocht en de rentelast van de Gemeente daalt. Zo gezegd en gedaan. Een projectontwikkelaar uit Friesland zette wat op papier, er werd een bewonersavond gehouden, een commissievergadering en het plan kwam ter vaststelling op de agenda van de Raad. Enkele burgers zijn het niet met deze gang van zaken eens. Hun droom ligt aan duigen. Het plan dat er nu ligt, is voor hen onacceptabel. Dat kan betekenen dat de Gemeente voor de rechter wordt gesleept en flink moet gaan betalen. Zover moet je het niet laten komen.
In de Raadsvergadering bleek mij dat de bewoners de noodzaak van de planwijziging wel inzien en begrijpen. Maar de huidige uitvoering niet. De wereld om ons heen verandert. Iedereen begrijpt dat waar nu een weiland ligt, over 20 of 40 jaar een woonwijk kan liggen. Maar dat je woonomgeving binnen 5 jaar zo drastisch verandert komt voor je gevoel over een met woordbreuk. En dus een onbetrouwbare overheid. SP Spijkenisse lijkt de oplossing eenvoudig. Bouw voor de Toldijk wat lager en zorg voor een goede afwatering. Voor Heer en Meester kan je de bebouwing een flink aantal meters verder van de grote kavels zetten met een stuk groen ervoor. Wij zijn van mening dat die oplossing een betere is dan de huidige. De wethouder liet weten dat het laatste woord nog niet is gezegd en dat de Gemeente een oplossing gaat bedenken. En zo hoort het volgens ons. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, maar wel in alle redelijkheid naar een passende oplossing zoeken. Blijf daarom goed met de burgers in gesprek!
Hans Mellink SP Raadslid

U bent hier